Hur man ritar en snygg tromb

Från Nissepedia
Version från den 5 maj 2011 kl. 13.50 av Jons polare Nicke (diskussion | bidrag) (Skapade sidan med 'Hur ritar man en snygg tromb, är det många som undrar. Här finner du svaret. ==Tillvägagångssätt== Det finns två tillvägagångssätt. Det ena lite enklare än det andra…')
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Hur ritar man en snygg tromb, är det många som undrar. Här finner du svaret.

Tillvägagångssätt

Det finns två tillvägagångssätt. Det ena lite enklare än det andra. Det första sättet att rita en tromb:

  1. Tag fram papper och penna.
  2. Börja långt ner på pappret och rita ovaler med pennan lätt tryckt mot pappret och utan att lyfta den.
  3. Arbeta dig nu långsamt uppåt och låt tromben gradvis expandera åt sidorna. Tromben ska ha formen av en trattkantarell.
  4. Öva denna teknik och experimentera med olika hårt tryck på pennan och täthet mellan sträcken. Ju hårdare tryck och ju större täthet, ju tätare ser det framrusande tornadon ut att vara, men blir det för tätt och för hårda streck kan den se "död" och "platt ut". När du har bemästrat denna teknik kommer du att kunna rita tromber som ser så levande ut att de tycks kunna svepa med sig allt i rummet omkring teckningen.


Det andra, lite mer avancerade sättet innebär mer förberedelse men är annars likt den första tekniken.

  1. Tag fram papper och penna.
  2. Börja nu med att rita föremål som har slukats upp av tromben. Kanske har den tagit med sig en kvinnlig 50-talsfilmstjärna, en dragbasunist eller en Volvo 740? Kanske har den rent av fått med sig träd och byggnader? Det finns nästan inga gränser för naturens krafter. Tänk på att de föremål som befinner sig längre upp i tromben bör vara mindre eftersom den normalt sett betraktas från en punkt som är bara obetydligt högre belägen än horisontlinjen.
  3. När du är nöjd med föremålen, gör som ovan: Börja långt ner på pappret och rita ovaler med pennan lätt tryckt mot pappret och utan att lyfta den.
  4. Arbeta dig nu långsamt uppåt och låt tromben gradvis expandera åt sidorna. Tromben ska ha formen av en trattkantarell.
  5. Öva, öva och öva. Du kanske inte blir nöjd med din första tromb, men ge inte upp! Redan efter några timmars arbete kommer du att se skillnad från de första skisserna och snart kommer du att kunna rita tromber som är så naturtrogna att de ser ut att komma rakt emot en.