Kattsand

Från Nissepedia
Version från den 9 december 2009 kl. 16.51 av 130.239.31.46 (Diskussion)

Hoppa till: navigering, sök

Kattsand är en massa avsedd att förenkla hanteringen av kattexkrementer inomhus. Det är inte säkert att kattsand just är sand, det kan också vara gjort av pappersmassa eller träprodukter. När det gäller "vanlig" kattsand, kan man dela upp dessa i två olika grupper, klumpande & icke-klumpande. Klumpande sand bildar klumpar, mer eller mindra hållbara, när urin eller annan vätska kommer i kontakt med sanden. Bra kattsand dammar så lite som möjligt, är lätt att bära hem och håller lukten bra.

Det är viktigt att katten trivs med sin kattsand för att inte riskera att den börjar förrätta sina behov annorstädes. Då katter saknar utvecklat språk och bara kan kommunicera genom jamande och spinnande är det dock svårt att fråga den. Ett vanligt sätt att ta reda på vilken typ av sand den föredrar är att prova sig fram. Är katten en diva och vägrar använda någon av sandtyperna kan man enkelt straffa den genom att spruta en klick senap i röven.

Icke klumpande

Miss Cat t ex är en icke klumpande kattsand. Urin och avföring måste tas bort oftare än för klumpande kattsand, kattlådan behöver också rengöras oftare. En fördel med denna sand är att den inte är lika farlig för små kattungar som kan äta kattsand - den bildar inga klumpar i den lilla magen.

Klumpande

Till denna grupp hör t.ex. Everclean, Pussi, Zoogillets, Katty och Husse. Kattsanden består av bentonitlera som klumpar när den kommer i kontakt med urinen. Klumparna liksom avföringen plockas bort var dag, och ca 1 ggr i veckan töms hela kattlådan och rengörs med såpa och vatten.

Pappersmassa

Toa-lätt tillhör denna grupp. Toa-lätt är en restprodukt vid pappersmassatillverkning, och består av ren cellulosa och kaolin. Detta torkas, och i säcker hittar vi kattägare cylinderformade pellets. Toa-lätt är förnyelsebar, dammfri och lätt att bära hem. Vill man göra egen pappersmassa pular man bara ner några äggkartonger i en matberedare och blåser på för fullt i någon minut.

Trä

Katt Skogsströ och Wood är två exempel på träprodukter. En ganska ny produkt som kom i slutet av 2001 är PeeWee som består av speciell kattlåda och träbaserat strö. Kattlådan får en påtaglig skogsdoft, och när urin kommer i kontakt med dessa material, smulas det sönder, och faller till botten av lådan. Det är komposterbart och lätt att bära hem. Bränslepellets fungerarar också på detta sätt och är dessutom billigt. Bor man i Kärrgruvan kan man gå till brikettfabriken med en plastpåse och sno åt sig lite spån där. Bor man på annan ort kan man vintertid uppsöka närmsta riksväg och vänta på att en flisbil kör i diket.

Alternativa metoder

Många katter är faktiskt så pass smarta att de kan tränas att gå på en vanlig toalett. Little Kwitter erbjuder ett toalettträningskit för katter äldre än tre månader. Fördelen med denna metod är att pengar och energi inte behöver ödslas på att köpa eller stjäla ny kattsand hela tiden. Som ägare behöver man bara se till att hålla badrumsdörren öppen och spola lite nu och då. Metoden rekommenderas inte om ägaren är en så kallad "vilskitare" då det är väldigt svårt att lära katter att stå i kö.

Har man möjlighet att hålla katten utomhus ibland kan man ta med den till en lekpark. Studier har visat att katter mer än gärna skiter i vanliga sandlådor.

Källa: Silverbibeln