Storspren

Från Nissepedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.

Storsprenen är ett djur som återfinns sporadiskt i Sveriges två nordligaste län. Den är nära släkt med fabeldjuret grip, men istället för en korsning mellan ett lejon och en örn är det en korsning mellan en storspov och en ren.

Storsprenen så som den tecknades av Carl von Linné


Föda

Storspren äter mycket sällan, och då den väl gör det är den väldigt kräsen och äter bara lappskojs. Resten av tiden livnär den sig på upplevelser, som till exempel att flyga omkring och titta på saker.

Fortplantning

Storsprenen är könlös, eller tvekönad, beroende på perspektiv och lägger ägg. Äggen är stora som ensilage, men skickligt kamoflerade så att de liknar gråsten. Efter en veckas ruvning kommer Storsprenkalven till världen, dock utan vingar. Ungarna föds upp genom att få höra skrönor av de äldre storsprenarna. Sen när vingarna kommit skickas de ut i världen för att själva uppleva saker. T.ex. att bli dumpade, besöka Sagrada Familia i Barcelona, ligga med klasskompisar på en folkhögskola, se solen gå upp över Sarek och allt annat man kan uppleva här i världen.

Storsprenen i kulturen

I den förkristna samiska kulturen fyllde storsprenen jultomtens funktion, fast istället för presenter i materiell form så gav den bort, ni gissade det, upplevelser. Dessa kan te sig svåra att slå in, så de samiska barnens jular var extremt tråkiga.