The big four

Från Nissepedia
Version från den 5 mars 2019 kl. 14.16 av Ronny (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

The big four refererar till Slayer, Metallica, Megadeth och Exodus, de fyra banbrytande thrash-metal banden från Kalifornien, som krossade det antirockiga glastaket på 1980-talet.

Samma benämning finns på vad som i Västerbotten kallas "det västerbottniska författarundret", det vill säga författarna Sara Lidman, Per-Olof Enquist och Torgny Lindgren och... ja vem den fjärde medlemmen i denna tetrad (eh, ja i fyrtalet) är, är inte helt klart. Sara Lidman motsvaras givetvis av Slayer, på grund av sin integritet och totala realness från början till slut. Torgny Lindgren är lika med Metallica - kritikerhyllad och omhuldad, vilket han förtjänade för sina tidiga publikationer, men sen var han egentligen ganska lame från 1990-talet fram till sin död. PO Enquist spelar Megadeths roll i kvartetten, då han rönt stora kommersiella framgångar, och är en uppskattad författare även bland kritiker, men ändå lyckas framstå som något av en underdog i sammanhanget.

Angående den fjärde medlemmen är det passande att det är svårt att hitta en motsvarighet till Exodus bland Västerbottensförfattarna, då Exodus är helt överflödiga i The big four, och lika gärna skulle kunna ersättas av Testament eller Death Angel. Visst, Gary Holt är rå som finsk biff tartar. Men Exodus bidrag till den kaliforniska thrashen är försumbart i jämförelse med andra medlemmarna i The big four. Så peta in Anita Salomonsson eller Åke Lundgren eller vemhelst ni vill som fjärde medlem, så blir det nog bra.