Fax: Skillnad mellan sidversioner

Från Nissepedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Ingen redigeringssammanfattning
Ingen redigeringssammanfattning
 
(En mellanliggande sidversion av en annan användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
Faxen är ett redskap för telekommunikation. Den möjliggör kommunikation i realtid mellan stora avstånd. Ett viktigt faxmeddelande som skickas från London kan, om inget går fel, printas ut ur en faxmaskin i Australien redan en minut senare. Många olika faxmaskiner har uppfunnits, några prototyper så tidigt som på 1880talet, men den fax som vi idag har svårt att tänka oss att leva utan kommersialiserades 70 och 80talet. Den blev snabbt en populär telekommunikationsteknik bland unga urbana människor som är "on the go," som vill "vara med" och som värdesätter ett brett informationsnät. Faxen användes till en början mest av större företag men, som står att läsa på wikipedia, "numera är fax mellan privatpersoner inte alls ovanligt." Telefaxen har jämte den minst lika populära digitala kommunikationen bidragit till att skapat en global kultur där information utbyts på bråkdelen av ett par sekunder, vilket inte minst blir märkbart då katastrofer inträffar i avlägsna delar av världen. Då kan nyhetsbyråer få ett fax med lite information om katastrofen och kanske även en bild eller två inom bara några minuter efter att katastrofen inträffat (förutsatt att man inte måste byta papper och sånt).
[[Fil:Fax.jpg|miniatyr|200px|Två tjänstemän tar emot senaste nytt från världen utanför genom kontorets ovärderliga fax.]]
Faxen är ett redskap för telekommunikation. Den möjliggör kommunikation i realtid mellan stora avstånd. Ett viktigt faxmeddelande som skickas från London kan, om inget går fel, printas ut ur en faxmaskin i [[Australien]] redan en minut senare. Många olika faxmaskiner har uppfunnits, några prototyper så tidigt som på 1880talet, men den fax som vi idag har svårt att tänka oss att leva utan kommersialiserades under 70- och 80-talen. Den blev snabbt en populär telekommunikationsteknik bland unga urbana människor som är "on the go," som vill "vara med" och som värdesätter ett brett informationsnät. Faxen användes till en början mest av större företag men, som står att läsa på wikipedia, "numera är fax mellan privatpersoner inte alls ovanligt." Telefaxen har jämte den minst lika populära digitala kommunikationen bidragit till att skapat en global kultur där information utbyts på bråkdelen av ett par sekunder, vilket inte minst blir märkbart då katastrofer inträffar i avlägsna delar av världen. Då kan nyhetsbyråer få ett fax med lite information om katastrofen och kanske även en bild eller två inom bara några minuter efter att katastrofen inträffat (förutsatt att man inte måste byta papper och sånt).


[[Kategori: Informationsteknologi]]
[[Kategori: Informationsteknologi]]

Nuvarande version från 6 januari 2012 kl. 11.17

Två tjänstemän tar emot senaste nytt från världen utanför genom kontorets ovärderliga fax.

Faxen är ett redskap för telekommunikation. Den möjliggör kommunikation i realtid mellan stora avstånd. Ett viktigt faxmeddelande som skickas från London kan, om inget går fel, printas ut ur en faxmaskin i Australien redan en minut senare. Många olika faxmaskiner har uppfunnits, några prototyper så tidigt som på 1880talet, men den fax som vi idag har svårt att tänka oss att leva utan kommersialiserades under 70- och 80-talen. Den blev snabbt en populär telekommunikationsteknik bland unga urbana människor som är "on the go," som vill "vara med" och som värdesätter ett brett informationsnät. Faxen användes till en början mest av större företag men, som står att läsa på wikipedia, "numera är fax mellan privatpersoner inte alls ovanligt." Telefaxen har jämte den minst lika populära digitala kommunikationen bidragit till att skapat en global kultur där information utbyts på bråkdelen av ett par sekunder, vilket inte minst blir märkbart då katastrofer inträffar i avlägsna delar av världen. Då kan nyhetsbyråer få ett fax med lite information om katastrofen och kanske även en bild eller två inom bara några minuter efter att katastrofen inträffat (förutsatt att man inte måste byta papper och sånt).