Fi-Sci

Från Nissepedia
Version från den 7 december 2012 kl. 17.47 av Jonarn (diskussion | bidrag) (Skapade sidan med 'Fi-Sci är en förkortning av begreppet Fictive Science. I de flesta fall avses en skönlitterär inriktning sprungen ur lika delar science fiction och Illustrerad Vetenskap. Och…')
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Fi-Sci är en förkortning av begreppet Fictive Science. I de flesta fall avses en skönlitterär inriktning sprungen ur lika delar science fiction och Illustrerad Vetenskap. Och i viss mån ur pyramidmystik. Nån smart snubbe insåg att det huvudsakliga läsvärdet i både science fiction och populärvetenskap inte låg i om saker var sanna, och kanske till och med användbara. Utan i om själva formen för det skrivna hade en naturvetenskaplig resonemangsstruktur och om innehållet var spännande. Inte så noga om en dinosaurie hade fyra ben eller åtta, eller om den egentligen någonsin funnits eller inte. Bara den var hemsk, farlig och hade upptäckts i form av (STORA!) benknotor i en grop, uppgrävda av universitetsutbildade paleontologer.

Utifrån denna insikt började den smarte snubben att skriva låtsasvetenskapliga böcker och artiklar som sålde som smör. Fler hakade på, och sommaren 2018 formligen exploderade genren. Särskilt boken Myrornas Hemliga Sexliv av Jonathan Bergom, till stora delar inspirerad av markis DeSade, toppade alla bestsellerlistor i USA och sydostasien. Till de skriverier som i efterhand klassats som tidig Fi-Sci räknas bland annat oljelobbyns vetenskapliga bevis för att växthuseffekten inte fanns. Något som vi nu alla, på 2200-talet, vet var helt fel, eftersom vi alla fått gälar.