Hänga på låset

Från Nissepedia
Version från den 9 augusti 2011 kl. 11.01 av HratvinnFlygur (diskussion | bidrag) (Skapade sidan med 'När någon suktar att inhandla något, eller befinna sig, på en plats som har en låst dörr och etablissemanget inte riktigt hunnit öppna så har konsumenten bara ett val, at…')
(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till navigering Hoppa till sök

När någon suktar att inhandla något, eller befinna sig, på en plats som har en låst dörr och etablissemanget inte riktigt hunnit öppna så har konsumenten bara ett val, att hänga på låset. Denna praktik är socialt accepterad på t.ex. Konsum och kombinationsaffärer men brukar ses snett på vid anrättningar som serverar eller säljer alkohol, t.ex. Rött och Systembolaget. Det är synnerligen populärt vid reor.

Etmyologi

Idag utförs sällan praktiken till fullo, dvs de flesta står bara och slår dank utanför inrättningen. I uttryckets begynnelse var det annorlunda. Under ransoneringens dagar flödade inte brännvinet så som det gör idag, utan tillgången var strikt begränsad. För att få ut det mesta av detta så började bonddrängar att dricka upp sin sprit kvällen innan nästa ransonering började gälla och gick därför ner till handlaren och somnade, hängandes på låset, i väntan på att få ut mer brännvin och kunna fortsätta bläckan.