Myskoxe

Från Nissepedia
Hoppa till: navigering, sök

Myskoxar är ett djur som är väldigt utrotningshotat i Sverige. Ibland finns det hela sju individer i Sverige, och ibland finns det inga alls! Det här beror på att hjorden promenerat över till Norge.

Taxonomi

Carl von Linné döpte Myskoxen till Ovibos moschatus som betyder "den mystiska oxen" på latin. Det mystiska ligger i att de inte säger så mycket och är svåra att kommunicera med. von Linné försökte fråga oxarna varför de höll på som de gjorde, men ingen svarade. Mystiskt.

Föda

De äter lite vad som helst som finns i de fjälltrakter de lever i, mest lavar och mossor. Ibland äter de ingenting alls under långa perioder, för att någon skrattat åt dem och kallat dem feta. Det här är skitprat då alla myskoxar vet att de bara har en massa päls och späck för att skydda mot kylan.

Beteende

Myskoxar lufsar mest omkring och äter, sover och parar sig som alla djur gör. Men ibland avbryts denna annars så trevliga vardag av ett rovdjursangrepp och då blir myskoxarna jävligt arga. Kommer en vargflock och försöker käka upp myskoxkalvarna ställer sig de vuxna djuren i en ring runt de små med hornen utåt och stångar skiten ur varje varg som försöker med nåt. Denna mur av horn är helt ogenomtränglig för alla rovdjur men en del, som t.ex. männskan, har lärt sig använda skjutvapen och använder dessa för att göra processen kort med oxarna. Det här bör ses på som fegt och alla jägare borde istället gå till angrepp med spjut eller nåt annat primitivt för att besegra denna skapelsens krona. Myskoxar som lever i fångenskap hatar människan av denna anledning och tar därför varje tillfälle de får att stånga ihjäl dom. Tack och lov finns staket som istället får utstå detta våld.